Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki z kurczaka w sosie kurkowym z kluskami lanymi
Mięso i sos:
Umyte i osuszone polędwiczki wkładamy do wszystkich połączonych składników marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
W rondelku na maśle smażymy pokrojone cebulę i czosnek, kurki po kilku minutach wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalną i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Tak przygotowane mięso oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przekładając na ręczniki papierowe.
Polędwiczki układamy na talerzu polewamy sosem i dekorujemy gałązkami natki pietruszki.
Kluseczki:
W miseczce mieszamy rozbite jajka z mlekiem, mąką i szczyptą przyprawy uniwersalnej.
Ciasto powinno być gęściejsze od naleśnikowego.
Tak przygotowane ciasto wlewamy delikatnie do gotującej się wody lub rosołu z kury.
Gotujemy kilka minut aż kluseczki wypłyną i przekładamy na talerz.