Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na mięso i marynatę:
-
polędwiczki z kurczaka
0,8 kilograma -
przyprawa uniwersalna Kucharek
1 łyżka -
Musztarda miodowa Prymat
1 łyżka -
olej
1/2 szklanki -
czosnek
2 ząbki -
olej
do smażenia -
mąka
do oprószenia mięsa
Na sos:
-
masło klarowane
2 łyżki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
kurki
1/2 kilograma -
pomidory suszone Smak
3 sztuki -
śmietanka
1/2 litra
Do smaku:
-
przyprawa uniwersalna Kucharek
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
kilka gałązek
Na kluseczki:
-
jaja
2 sztuki -
mąka
1 szklanka -
mleko
4 łyżki -
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku
Sposób przygotowania
Mięso i sos:
Umyte i osuszone polędwiczki wkładamy do wszystkich połączonych składników marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
W rondelku na maśle smażymy pokrojone cebulę i czosnek, kurki po kilku minutach wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalną i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Tak przygotowane mięso oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przekładając na ręczniki papierowe.
Polędwiczki układamy na talerzu polewamy sosem i dekorujemy gałązkami natki pietruszki.
Kluseczki:
W miseczce mieszamy rozbite jajka z mlekiem, mąką i szczyptą przyprawy uniwersalnej.
Ciasto powinno być gęściejsze od naleśnikowego.
Tak przygotowane ciasto wlewamy delikatnie do gotującej się wody lub rosołu z kury.
Gotujemy kilka minut aż kluseczki wypłyną i przekładamy na talerz.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się