Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki z kurczaka w kalafiorowej panierce

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 średni
filety z kurczaka 2 duże
jajko 1
Czosnek suszony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
mąka pszenna
masło klarowane
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki z kurczaka w kalafiorowej panierce

Kalafiora podzielić na spore różyczki i skroić ostrym nożem sam kwiat - większe kawałeczki przesiekać (łodyżki użyć do innej potrawy np.zupy).
Piersi pokroić w plastry (lub same polędwiczki), ubić i oprószyć przyprawami.
Opanierować w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w "kaszce" kalafiorowej - mocno dociskając.
Na patelni roztopić masło, dolać olej i ułożyć kotleciki.
Kiedy się zetną z jednej strony - ostrożnie odwrócić i dosmażyć.

Do skrojenia kwiatu kalafiora można użyć tarki z dużymi oczkami, łopatki do żółtego sera lub obieraka do jarzyn.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 17.08.2013 12:41
ciekawy ten kurczak, muszę go wypróbować
Alex_M 17.08.2013 09:28
fantastyczny pomysl! :)
rjustysia 19.12.2012 12:05
Już myślałam, że przepisy na panierkę się wyczerpały,a tu, proszę: świetny pomysł na warzywka :) super!
Betka 18.09.2012 13:26
ekstra;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak