Polędwiczki z gruszkami

Polędwiczki z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    700 gram
  • ser

    100 gram pleśniowy, z niebieską pleś
  • gruszki

    3 sztuki
  • cebula

    0,5 sztuki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól do smaku

  • koperek

    1 łyżka siekanego
  • natka pietruszki

    do podania
  • śmietana 30%

    150 ml
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwiczki z gruszkami foto
Polędwiczkę dzielimy na plastry około 1,5 cm. każdy plaster delikatnie rozbijamy.
Krok 2 - Polędwiczki z gruszkami foto
Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Krok 3 - Polędwiczki z gruszkami foto
Gruszki obieramy i dzielimy na ćwiartki.
Krok 4 - Polędwiczki z gruszkami foto
Przygotowane mięso i gruszki układamy naprzemiennie w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu układamy pokrojona cebulkę.
Krok 5 - Polędwiczki z gruszkami foto
W garnuszku mieszamy śmietankę z koperkiem i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotową śmietanką zalewamy mięso.
Krok 6 - Polędwiczki z gruszkami foto
Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne wyjmujemy i całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Danie ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut (180°C). Mięso powinno być miękkie, a wierzch delikatnie się zrumienić.
Przed podaniem całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki
Jadwiga/Jaga85
Połączenie polędwiczki, gruszki i sera pleśniowego okazało się jesiennym hitem w mojej kuchni!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marcin Szary

03.11.2015 18:12
Witam Doskonałe danie, jednak miałem ochotę na gruszki suszone (soczyste) z mięsem i do tego przepisu polecam dodać takie gruszki oraz nieco rozmarynu. PYCHOTKA Nie dodałem sera pleśniowy (następnym razem) - myślę że było by także super jednak te kalorie hehehe

jasiek

25.02.2015 14:20
doskonale mięsko

msmariusz

29.01.2015 13:31
ładnie wygląda potrawa

DorotaZ

28.01.2015 19:04
Pyszności:)

ania2610

28.01.2015 15:14
dodatek gruszek - wspaniały pomysł!

Ada-Gaba

28.01.2015 13:21
smaczne danie, rewelacyjne połączenie wszystkich smaków

2milutka

28.01.2015 11:17
zachęca do jedzenia;)

Anna133

28.01.2015 11:15
wspaniałe danie, wygląda obłędnie smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat