Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i chipsami z ziemniaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na polędwiczki

  • polędwica wieprzowa

    200 g
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • tymianek

  • olej

    1-2 łyżki

Składniki na sos pieczarkowy

  • pieczarki

    200 g
  • szalotka

    10 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • bulion wołowy

    80 ml
  • śmietana 30%

    150 ml
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • masło

    1 łyżka

Składniki na chipsy z ziemniaka

  • ziemniaki

    2-3 szt
  • sól

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie polędwiczek:
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na patelni. Na niewielkiej ilości oleju z każdej strony aż się ładnie zarumienią. Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.

Przygotowanie sosu pieczarkowego:
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, szalotki obieramy. Jeśli pieczarki i szalotki są duże kroimy je na pół i delikatnie szklimy na patelni z dodatkiem masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz bulion i dusimy aż zredukuje się o połowę. Na koniec wlewamy śmietankę i sos sojowy, gotujemy aż sos zgęstnieje. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i dusimy ok. 5 minut.

Przygotowanie chipsów z ziemniaka:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny). Plasterki ziemniaków przekładamy na sito i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta (musimy pozbyć się nadmiaru skrobi). Wypłukane ziemniaki pozostawiamy na sicie. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki ziemniaków na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy.
Polędwiczki wieprzowe podajemy z sosem z pieczarek i chipsami z ziemniaka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

15.10.2016 21:12
Wygląda super

IZABELA29

14.07.2016 15:48
super danie

bietka

27.11.2015 13:17
Wyglądają pysznie :)

maciejaszek

22.03.2015 18:57
Bardzo eleganckie danie :) Smakowało świetnie i pewnie nieraz je powtórzę :)

monika141

17.02.2015 08:45
Pyszne jedzonko i jak ładnie wygląda talerz ,super!!!

Wiktoria29

16.02.2015 21:10
rewelacyjnie wygląda

Hrabina w kuchni

16.02.2015 20:14
Super obiadek, na sam widok zdjęcia potrawy robię się głodna :)

Ada-Gaba

16.02.2015 18:38
pyszny obiadek

Beatris

16.02.2015 17:01
Wyśmienite danie ;)

barbara11561

16.02.2015 16:44
Świetne danie,aż chciałoby się już po nie sięgnąć ☺

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat