Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym Zewy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Polędwiczki wieprzowe to fajna propozycja na szybki obiad i na każdą okazję. Robi się je szybko, są delikatne i smaczne. Dziś proponuję je w sosie śmietanowo musztardowym.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik główny:

  • polędwica wieprzowa

    2 sztuki

Dodatkowo:

  • cebula

    1 sztuka
  • olej rydzowy

    3 łyżki
  • rosół

    2 szklanki
  • świeża natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • śmietana 18-procentowa

    250 mililitrów
  • Musztarda kremska Prymat

    185 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 szczypty
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki umyć i osuszyć. W szerokim rondlu rozgrzać olej i umieścić w nim polędwiczki. Podsmażyć je na rumiano z każdej strony. Potem podlać rosołem, dodać liście laurowe, ziele oraz przyprawy do smaku i dusić do miękkości polędwiczki (należy to kontrolować).

Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagęścić sos. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz dodać musztardę i dokładnie wymieszać aż musztarda połączy się z sosem. W razie konieczności sos jeszcze doprawić do smaku.

Przed podaniem polędwiczki pokroić na grubsze plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat