Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Polędwiczki wieprzowe to fajna propozycja na szybki obiad i na każdą okazję. Robi się je szybko, są delikatne i smaczne. Dziś proponuję je w sosie śmietanowo musztardowym.

Składniki:

Składnik główny:

polędwica wieprzowa 2 sztuki

Dodatkowo:

cebula 1 sztuka
olej rydzowy 3 łyżki
rosół 2 szklanki
świeża natka pietruszki 0,5 pęczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
śmietana 18-procentowa 250 mililitrów
Musztarda kremska Prymat 185 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym Zewy

Polędwiczki umyć i osuszyć. W szerokim rondlu rozgrzać olej i umieścić w nim polędwiczki. Podsmażyć je na rumiano z każdej strony. Potem podlać rosołem, dodać liście laurowe, ziele oraz przyprawy do smaku i dusić do miękkości polędwiczki (należy to kontrolować).

Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagęścić sos. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz dodać musztardę i dokładnie wymieszać aż musztarda połączy się z sosem. W razie konieczności sos jeszcze doprawić do smaku.

Przed podaniem polędwiczki pokroić na grubsze plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak