Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składnik główny:
-
polędwica wieprzowa
2 sztuki
Dodatkowo:
-
cebula
1 sztuka -
olej rydzowy
3 łyżki -
rosół
2 szklanki -
świeża natka pietruszki
0,5 pęczka -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna -
śmietana 18-procentowa
250 mililitrów -
Musztarda kremska Prymat
185 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Papryka ostra mielona Prymat
2 szczypty -
mąka
1 łyżka
Sposób przygotowania
Polędwiczki umyć i osuszyć. W szerokim rondlu rozgrzać olej i umieścić w nim polędwiczki. Podsmażyć je na rumiano z każdej strony. Potem podlać rosołem, dodać liście laurowe, ziele oraz przyprawy do smaku i dusić do miękkości polędwiczki (należy to kontrolować).
Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagęścić sos. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki oraz dodać musztardę i dokładnie wymieszać aż musztarda połączy się z sosem. W razie konieczności sos jeszcze doprawić do smaku.
Przed podaniem polędwiczki pokroić na grubsze plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się