Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    0,5 kg
  • śmietana 18-procentowa

    200 g
  • jogurt naturalny

    100 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • Musztarda francuska Prymat

    0,5 słoiczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Polędwiczki myjemy, kroimy na plastry i delikatnie rozgniatamy dłonią. Niech Wam nie przyjdzie na myśl użycie tłuczka! Tuż to barbarzyństwo. Mięso jest zbyt delikatne by je tak ostro potraktować. Posypujemy je solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażamy z dwóch stron. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojony w plastry czosnek. Zmniejszamy ogień, podlewamy mięso odrobiną wody, przykrywamy i dusimy aż polędwiczki będą miękkie. Wystarczy im około 20 minut ale najlepiej samemu sprawdzić;) Śmietanę mieszamy z jogurtem i musztardą. Mieszankę wlewamy na patelnię i zagotowujemy.
Doprawiamy:) Możecie dodać również odrobinę kurkumy wtedy sos nabierze ładnego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 08.05.2013 12:43
Polędwiczki dla mnie pod każdą postacią są super, a te wyglądają wyjątkowo smacznie!
artur7 07.05.2013 18:35
poledwiczki smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat