Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szlachetne mięso z pachnącym tymiankiem, z dodatkiem aromatycznego sosu marchewkowego z akcentem suszonych pomidorów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    2 sztuki
  • tymianek Prymat

    2 szczypta
  • sól

    2 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    2 szczypt
  • olej

    2 łyżka

Na sos:

  • marchewki

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    2 sztuki
  • pomidory suszone

    10 sztuk
  • por

    1 sztuka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    0.5 łyżeczki
  • papryka słodka

    0.5 łyżeczki
  • bulion drobiowy

    370 mililitrów
  • śmietana 30%

    200 gramów
  • masło 82%

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym foto
Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Krok 2 - Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym foto

Sos:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w piórka. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchew, por, podlać drobiowym bulionem i dusić około 15 minut. Po tym czasie dodać tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą, pierzem i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu wlać śmietanę i jeszcze chwilę smażyć.

Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem marchewkowym i podawać w towarzystwie ziemniaczków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

08.11.2018 21:15
Marchewka i tymianek to świetny duet. W ich towarzystwie polędwiczki wieprzowe na pewno nabierają nowego wyrazu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat