Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki w sosie śmietanowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczka 1/2 kg
papryka czerwona 1 sztuka
śmietana 1 szklanka
kostka rosołowa 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
kolendra do smaku
czosnek do smaku
bazylia 6 gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie śmietanowym

Polędwiczki solimy, pieprzymy i przyprawiamy: chili, papryką ostrą, kolendrą, czosnkiem). Rozdrabniamy kostkę rosołową i nacieramy polędwiczki. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego pokrojoną w paski paprykę, na wierzch polędwiczkę, polewamy śmietaną i na to kładziemy całe gałązki bazylii. Solimy, pieprzymy jeszcze i przykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg do temperatury 180 stopni na 40 min.

Po upływie tego czasu wystawiamy, wyjmujemy polędwiczki i paprykę, powstały sos przelewamy do garnuszka i podgrzewamy (w miseczce odrobinę sosu mieszamy z dodatkiem 1 łyżki mąki rozrabiamy- i przelewamy do garnuszka- aby zagęścić).

Wykładamy na talerze polędwiczkę, kroimy ją i polewamy sosem.

Podajemy z papryką i świeżą gałązką bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 31.07.2013 16:00
eleganckie mięsko
lara 31.07.2013 13:12
super obiad!!!
joanna30 31.07.2013 12:21
Ależ pyszne mięsko na obiad
kasiaw 31.07.2013 11:30
jest naprawdę wyśmienita
Marta1986 31.07.2013 11:19
super pycha
Cranberry 31.07.2013 11:02
wspaniałe mięsko
IZABELA29 31.07.2013 10:56
smakowite mięsko
halina17 31.07.2013 10:52
Smaczne mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak