Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki w galarecie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 kilogram
jajko 4 szt.
groszek konserwowy 1 puszka
pieprz
przyprawy
bulion 2 litry
oliwa 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w galarecie

Kroki postępowania

1
Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy delikatnie solą i pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy oliwę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy mięso.Pieczemy około godziny,do momentu aż mięsko będzie miękkie.Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 1 - Polędwiczki w galarecie foto
2
Jajka gotujemy na twardo, wystudzone obieramy ze skorupek.
Dzielimy jajka na połówki i układamy na dnie miseczki lub kubka jednorazowego w zależności w czym mamy zamiar przygotować galaretki.Pieprzymy.
Groszek odcedzamy i dzielimy zawartość puszki na wszystkie miseczki.
Krok 2 - Polędwiczki w galarecie foto
3
Polędwice kroimy w drobne kosteczki i również nakładamy do miseczek, przykrywając tym samym groszek.
Krok 3 - Polędwiczki w galarecie foto
4
W ciepłym bulionie rozpuszczamy żelatynę, zostawiamy by wywar przestygł, następnie zalewamy nim miseczki.
Krok 4 - Polędwiczki w galarecie foto
5
Galaretki zostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce na kilka godzin.Podajemy z octem.Smacznego.
Krok 5 - Polędwiczki w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.01.2014 14:25
przepyszne danie,az slinka leci !
Anna169Hosz 15.11.2013 12:04
Szkoda, że to obok w kieliszku to tylko ocet, myslłąm, że prawdziwa "luneta" :)
Megg 11.11.2013 19:05
bardzo smaczna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak