Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki glazurowane miodem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 700 g
sos sojowy 1/4 szkl
miód płynny 3 łyżki
ząbki czosnku 2
cukier kryształ 2 łyżki
imbir starty 1 łyżeczka
ziarna sezamu 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki glazurowane miodem

Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem do miseczki. Sos sojowy wymieszałem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, natarłem mięso, wstawiłem do lodówki na 2 godziny.
W czasie, gdy mięso się marynuje, kilka razy odwracałem je aby równomiernie pokryte było zalewą. Rozgrzałem patelnię, wsypałem sezam i uprażyłem go na złoty kolor, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Polędwiczki wyjąłem z miski. Przygotowałem glazurę z łyżki marynaty, miodu, cukru i imbiru. Połową przygotowanej glazury natarłem mięso, ułożyłem w formie do zapiekania. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 220 stopni C. Następnie mięso odwróciłem, posmarowałem glazurą, posypałem sezamem, Piekłem jeszcze 8 minut w tej samej temperaturze. Wyłączyłem piekarnik, pozostawiając w nim mięso jeszcze 5 minut, a potem wyjąłem. Upieczone polędwiczki pokroiłem w plastry. Pozostały sos w formie wlałem do oddzielnej miseczki. Podałem z korniszonami , oliwkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 25.02.2015 17:09
ładnie wyglądają
Wiktoria29 25.02.2015 09:42
chętnie bym spróbowała takiej wersji
Milka100 25.02.2015 07:36
pięknie się prezentuje:)
Iwusia 24.02.2015 23:06
ale bym zjadła
marenka 24.02.2015 19:16
Apetycznie wyglądają:)
Katarzyna59 24.02.2015 19:06
bardzo smaczne
DorotaZ 24.02.2015 18:57
Smakowicie wyglądają:)
Babeczka35 24.02.2015 18:43
Bardzo pysznie.
dollce 24.02.2015 18:37
wyglądają cudownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak