Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    400 gram
  • czosnek

    4 ząbki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    2 szczypty
  • ziele angielskie

    2-3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1-2 sztuki
  • śmietana kwaśna

    3 łyżki
  • szczypiorek

    do smaku
  • olej do smażenia

  • ziemniaki

    500 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami foto
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z czosnkiem niedźwiedzim i łyżką oleju i natrzeć tym polędwicę. Pozostawić na 2 godziny w lodówce.
Krok 2 - Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami foto
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć polędwicę z obu stron, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić podlewając wodą, aż mieso będzie miękkie.
Krok 3 - Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami foto
W między czasie ugotować ziemniaki. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć je z patelni i zrobić sos zagęszczając go śmietaną.
Krok 4 - Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami foto
Na podgrzanym półmisku ułożyć pokrojona polędwiczkę, ziemniaki, wszystko polać sosem i polędwicę posypać szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 25.04.2017 16:00
dobry obiadek
mysza75 08.01.2016 10:13
bardzo smaczne mięsko i obiad
MAR3STA 07.01.2016 21:38
Pyszne obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat