Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: polędwiczki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego
Porcje rosołowe z indyka, wraz z 1 cebulą pieczemy przez 30 minut w 300°C. Upieczone szyjki, skrzydełka oraz cebulę wkładamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie, i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny.
W tym czasie przyprawy do polędwiczki wsypujemy do moździerza i drobno ucieramy.
Oczyszczoną z błon polędwiczkę dzielimy na 3 części, nacieramy przyprawą, kładziemy po 2-3 liście szałwii, zawijamy w szynkę parmeńską i odstawiamy do lodówki.
Z grzybów odcinamy kapelusze, nóżki drobno siekamy, solimy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok 5-6 minut. Podsmażone nóżki grzybów przekładamy do odcedzonego sosu, i na tą samą patelnię wrzucamy 1 pokrojoną cebulę, czosnek oraz kapelusze grzybów, całość solimy i smażymy ok. 5-6 minut. Podsmażone kapelusze przekładamy do sosu, dodajemy rozmaryn, estragon oraz jałowiec i gotujemy przez ok 15 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy śmietankę, mieszamy i redukujemy.
Kiedy sos się redukuje, na rozgrzanej oliwie smażymy polędwiczki przez 5 minut z jednej strony, po czym je odwracamy i wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C. Mięso pieczemy przez 10 minut. Upieczone polędwiczki kroimy na 3 części, do sosu dodajemy szpinak, mieszamy i wykładamy wraz z polędwiczkami, danie dekorujemy szczypiorkiem oraz pudrem ziołowym.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na więcej dań z grzybów klikajcie po PRZEPIS na faszerowane pieczarki portobello.
Możesz użyć dowolnych grzybów leśnych (prawdziwków, kozaków, podgrzybków).