Co na obiad: polędwiczki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: polędwiczki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne polędwiczki wieprzowe w niezwykle aromatycznym i wyrazistym w smaku sosie z grzybów leśnych. Jeśli macie ochotę na więcej dań z grzybów klikajcie po PRZEPIS na faszerowane pieczarki portobello.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sos grzybowy:

  • szyjki z indyka

    2 sztuki
  • skrzydełka z indyka

    2 sztuki
  • woda

    2 litry
  • cebula

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    5-6 sztuk
  • prawdziwki

    150 gramów
  • kozaki

    150 gramów
  • oliwa

    do smażenia
  • sól morska

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • gałązki rozmarynu

    2 sztuki
  • estragon

    1 łyżeczka
  • owoc jałowca

    6-8 sztuk
  • śmietanka 36%

    200 mililitrów
  • szpinak

    150 gramów

Na polędwiczki:

  • polędwiczki wieprzowe

    650 gramów
  • pieprz czosnkowy

    1 łyżeczka
  • owoc jałowca

    5 sztuk
  • estragon

    1 łyżeczka
  • gałązki rozmarynu

    2 sztuki
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • szałwia

    6-8 liści
  • szynka długodojrzewająca

    6-8 plastrów
  • szczypiorek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porcje rosołowe z indyka, wraz z 1 cebulą pieczemy przez 30 minut w 300°C. Upieczone szyjki, skrzydełka oraz cebulę wkładamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie, i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny.

W tym czasie przyprawy do polędwiczki wsypujemy do moździerza i drobno ucieramy.

Oczyszczoną z błon polędwiczkę dzielimy na 3 części, nacieramy przyprawą, kładziemy po 2-3 liście szałwii, zawijamy w szynkę parmeńską i odstawiamy do lodówki.

Z grzybów odcinamy kapelusze, nóżki drobno siekamy, solimy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok 5-6 minut. Podsmażone nóżki grzybów przekładamy do odcedzonego sosu, i na tą samą patelnię wrzucamy 1 pokrojoną cebulę, czosnek oraz kapelusze grzybów, całość solimy i smażymy ok. 5-6 minut. Podsmażone kapelusze przekładamy do sosu, dodajemy rozmaryn, estragon oraz jałowiec i gotujemy przez ok 15 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy śmietankę, mieszamy i redukujemy.

Kiedy sos się redukuje, na rozgrzanej oliwie smażymy polędwiczki przez 5 minut z jednej strony, po czym je odwracamy i wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C. Mięso pieczemy przez 10 minut. Upieczone polędwiczki kroimy na 3 części, do sosu dodajemy szpinak, mieszamy i wykładamy wraz z polędwiczkami, danie dekorujemy szczypiorkiem oraz pudrem ziołowym.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej dań z grzybów klikajcie po PRZEPIS na faszerowane pieczarki portobello.

Możesz użyć dowolnych grzybów leśnych (prawdziwków, kozaków, podgrzybków).

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat