Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: polędwiczki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne polędwiczki wieprzowe w niezwykle aromatycznym i wyrazistym w smaku sosie z grzybów leśnych. Jeśli macie ochotę na więcej dań z grzybów klikajcie po PRZEPIS na faszerowane pieczarki portobello.

Składniki:

Na sos grzybowy:

szyjki z indyka 2 sztuki
skrzydełka z indyka 2 sztuki
woda 2 litry
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 5-6 sztuk
prawdziwki 150 gramów
kozaki 150 gramów
oliwa do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cebula 1 sztuka
gałązki rozmarynu 2 sztuki
estragon 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat 6-8 sztuk
śmietanka 36% 200 mililitrów
szpinak 150 gramów

Na polędwiczki:

polędwiczki wieprzowe 650 gramów
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat 5 sztuk
estragon 1 łyżeczka
gałązki rozmarynu 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
szałwia 6-8 liści
szynka długodojrzewająca 6-8 plastrów
szczypiorek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: polędwiczki w sosie grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Porcje rosołowe z indyka, wraz z 1 cebulą pieczemy przez 30 minut w 300°C. Upieczone szyjki, skrzydełka oraz cebulę wkładamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie, i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny.

W tym czasie przyprawy do polędwiczki wsypujemy do moździerza i drobno ucieramy.

Oczyszczoną z błon polędwiczkę dzielimy na 3 części, nacieramy przyprawą, kładziemy po 2-3 liście szałwii, zawijamy w szynkę parmeńską i odstawiamy do lodówki.

Z grzybów odcinamy kapelusze, nóżki drobno siekamy, solimy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok 5-6 minut. Podsmażone nóżki grzybów przekładamy do odcedzonego sosu, i na tą samą patelnię wrzucamy 1 pokrojoną cebulę, czosnek oraz kapelusze grzybów, całość solimy i smażymy ok. 5-6 minut. Podsmażone kapelusze przekładamy do sosu, dodajemy rozmaryn, estragon oraz jałowiec i gotujemy przez ok 15 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy śmietankę, mieszamy i redukujemy.

Kiedy sos się redukuje, na rozgrzanej oliwie smażymy polędwiczki przez 5 minut z jednej strony, po czym je odwracamy i wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C. Mięso pieczemy przez 10 minut. Upieczone polędwiczki kroimy na 3 części, do sosu dodajemy szpinak, mieszamy i wykładamy wraz z polędwiczkami, danie dekorujemy szczypiorkiem oraz pudrem ziołowym.

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na więcej dań z grzybów klikajcie po PRZEPIS na faszerowane pieczarki portobello.

Możesz użyć dowolnych grzybów leśnych (prawdziwków, kozaków, podgrzybków).

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak