Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z ORZEŹWIAJĄCYM SOSEM TRUSKAWKOWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

polędwica wieprzowa 350-400 g
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
majeranek łyżeczka
olej 2 łyżki

Sos

konfitura truskawkowa 120 g
woda 2 łyżki
mięta liście większa garść
pieprz świeżo mielony

Przepis i sposób przygotowania na: POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z ORZEŹWIAJĄCYM SOSEM TRUSKAWKOWYM

Przygotowuję marynatę do mięsa z oleju i przypraw - pieprzu, soli, tymianku i majeranku.
Polędwicę oczyszczam z błon i kroję w plastry, lekko spłaszczam dłonią i nacieram marynatą (najlepiej zrobić mięso trochę wcześniej, aby poleżało w przyprawach kilka godzin).
Konfiturę przekładam do garnuszka, wlewam wodę, dodaję posiekaną miętę oraz świeżo mielony pieprz. Gotuję na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszam.
Mięso smażę na rozgrzanej patelni po około 1,5-2 minuty z każdej strony, osączam na ręczniku papierowym.
Polędwiczkę polewam przygotowanym sosem.
Podaję z ziemniaczanymi różyczkami oraz sałatą z roszponki, fety i prażonymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 07.01.2018 18:14
Dziękuję i pozdrawiam. :)
Bożena Matuszczyk 07.01.2018 18:03
Pysznie ,pięknie i kusząco.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak