Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczka wieprzowa

    250 g
  • sól, pieprz

  • mąka

    1/4 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • sos

  • woda

    2 i 1/2 szklanki
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • sól, pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    1 ziarenko
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • mąka

    2 łyżki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 ziarenko
  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • jogurt naturalny

    150 gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym foto
Grzyby zalewamy wodą, warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy na mniej więcej 4 cm kawałki, cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa dorzucamy do grzybów, dodajemy też listek laurowy, ziele angielskie i ziarenko pieprzu. Całość gotujemy pod przykryciem przez 45 minut, na średnim ogniu.
Krok 2 - Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym foto
W tym czasie polędwiczkę kroimy na 2 cm plastry, każdy z nich wkładamy do foliowego woreczka i delikatnie tłuczemy płaską stroną tłuczka do mięsa.
Krok 3 - Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym foto
Rozbite kotleciki posypujemy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące (mięso powinno być właściwie tylko oprószone mąką). Na patelni rozgrzewamy olej, i układamy kotleciki, smażymy z obu stron po mniej więcej 5 minut, aż się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie ostygły za bardzo.
Krok 4 - Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym foto
Ugotowane grzyby przecedzamy przez sitko (wywar zostawiamy!). Zostawiamy też marchewkę i grzyby. Grzyby drobno siekamy, a marchewkę kroimy w półplasterki.
Na patelni po smażeniu kotlecików podsmażamy mąkę przez 2 minuty, potem porcjami dolewamy wywar z gotowania grzybów, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki z mąki. Dodajemy też grzyby i marchewkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut.
Krok 5 - Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym foto
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz pod patelnią i do sosu dodajemy jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. Mieszamy.
Krok 6 - Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym foto
Kotleciki podajemy polane sosem. Jeżeli za bardzo ostygły, możemy je podgrzać w sosie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 25.03.2016 09:47
smaczna i aromatyczna
MagdaXXX 28.04.2013 09:38
super przepis
ziutula 06.08.2012 16:55
niebo w gębie ... i tyle...
Amellia 06.08.2012 09:07
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat