Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą bulgur

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Po jednej z moich wypraw na grzyby przyniosłem w koszyku kurki! No i moja myśl, jak te grzyby zagospodarować? Tym razem wybór padł na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kaszą bulgur.

Składniki:

Składniki

kurki 300 gramów
polędwica wieprzowa 500 gramów
por 1 szt.
jogurt grecki 3 łyżki
serek 50 gramów
ząbki czosnku 2 szt.
świeża natka pietruszki posiekana 1 łyżka
kasza bulgur 1 szklanka

Porada

W przepisie użyłem serka górskiego z czosnkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą bulgur

  • znakomita polędwiczka wieprzowa z kurkami
  • polędwiczka z kaszą bulgur
  • sprawdzony przepis na sos kurkowy
  • pomysł na pyszny obiad

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso. Gdy polędwiczka będzie obsmażona, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 °C) na około 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

Przygotowujemy również sos. Pokrojonego w piórka pora szklimy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby oraz rozgnieciony nożem czosnek. Całość smażymy około 5 minut. Do kurek dodajemy jogurt oraz serek górski, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę i mieszamy. 

Sos kurkowy podajemy razem z pokrojoną na plastry polędwiczką oraz uprzednio ugotowaną kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak