Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą bulgur

Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą bulgur

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Po jednej z moich wypraw na grzyby przyniosłem w koszyku kurki! No i moja myśl, jak te grzyby zagospodarować? Tym razem wybór padł na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kaszą bulgur.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kurki

    300 gramów
  • polędwica wieprzowa

    500 gramów
  • por

    1 szt.
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • serek

    50 gramów
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • świeża natka pietruszki posiekana

    1 łyżka
  • kasza bulgur

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą bulgur

  • znakomita polędwiczka wieprzowa z kurkami
  • polędwiczka z kaszą bulgur
  • sprawdzony przepis na sos kurkowy
  • pomysł na pyszny obiad

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso. Gdy polędwiczka będzie obsmażona, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika (180 °C) na około 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

Przygotowujemy również sos. Pokrojonego w piórka pora szklimy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby oraz rozgnieciony nożem czosnek. Całość smażymy około 5 minut. Do kurek dodajemy jogurt oraz serek górski, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę i mieszamy. 

Sos kurkowy podajemy razem z pokrojoną na plastry polędwiczką oraz uprzednio ugotowaną kaszą.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyłem serka górskiego z czosnkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat