Polędwiczka w kruszonce ziołowej, podana z wiązkami warzyw i kluseczkami szpinakowymi - Wiesław Bober

Polędwiczka w kruszonce ziołowej, podana z wiązkami warzyw i kluseczkami szpinakowymi - Wiesław Bober

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    600 g
  • musztarda

    30 g
  • natka pietruszki

    100 g
  • bułka tarta

    80 g
  • fasolka szparagowa

    150 g
  • marchew

    150 g
  • boczek

    100 g
  • ziemniaki

    300 g
  • szpinak mrożony

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    80 g
  • śmietana

    300 ml
  • podgrzybki

    150 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    5 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiesław Bober poleca:
Polędwiczkę wieprzową wyluzować z błon i poporcjować (po 150 g). Następnie przesmażyć i piec
ok. 9 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną doprawić solą i pieprzem oraz posmarować musztardą.
Kruszonka: Natkę pietruszki miksować z bułką tartą, aż składniki się połączą i otrzymamy zielony kolor. Następnie gotową kruszonką obtoczyć polędwiczkę.
Ugotowaną marchewkę pokroić w słupki o dł. 6 cm i szer. ½ cm. Fasolkę i słupki marchewki zawijać w boczek i grillować.
Sos z podgrzybków: podgrzybki rozmrozić, następnie przesmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką i czosnkiem. Zalać śmietaną i odparowywać, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem.
Kluski szpinakowe: ziemniaki ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać do przeciśniętych ziemniaków, wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kule o wielkości 1½ cm. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maridka19

21.02.2015 19:55
Znakomicie wygląda :)

DorotaZ

14.02.2015 19:31
danie wpadające w oko:)

caralajna

14.02.2015 17:42
bardzo oryginalnie wygląda, pomysł na tą kruszonkę na pewno wykorzystam, bo robi wrażenie :)

Internetowa Kuchnia

13.02.2015 18:11
Super danie ! :)

W poszukiwaniu inspiracji

13.02.2015 18:05
Pięknie wygląda, nie mogę się napatrzeć.

Katarzyna59

13.02.2015 17:11
kruszonka- rewelacyjny pomysł, piękny kolorek

aginaa

13.02.2015 16:42
slicznie to wyglada

IKrakowianka

13.02.2015 16:02
wygląda super!

Edith85

13.02.2015 16:01
ta kruszonka wygląda jak mech :D piękne zdjęcie :)

Franciszek

13.02.2015 15:26
Jakie kolorowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat