Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa do dań z fasoli

  • kminek mielony

  • czosnek staropolski Prymat

  • majonez

    4 łyżki
  • ciecierzyca

    400 g
  • cebula

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • ogórek kwaszony

    4 szt.
  • pomidory suszone Smak

    kilka szt.
  • bułka do hamburgerów

    4 szt.
  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

  • sałata

  • pomidor malinowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez ok. 12 godzin. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie i jak ostygnie rozdrabniamy dłońmi.
Dodajemy do masy jajko oraz pokrojone w cienkie paseczki pomidory suszone (ok. 5-6 sztuk). ½ cebuli kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki szatkujemy. Tak przygotowane składniki również dodajemy do masy.
Masę doprawiamy przyprawą do dań z fasoli, kminkiem mielonym i całość mieszamy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
Formujemy burgery wielkości dłoni o grubości około 1 cm i obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i smażymy burgery po około 2-3 minut z każdej strony. Po obsmażeniu przekładamy burgery do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Na ostatnie 3 minuty wkładamy do piekarnika bułki do burgerów, aby się zagrzały i zarumieniły.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
W międzyczasie szykujemy sos: do majonezu dosypujemy czosnek staropolski i dokładnie mieszamy. Ogórki kwaszone kroimy wzdłuż w plastry, a pozostałą ½ cebuli w cienkie pióra.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kotlety z ciecierzycy, odc. 46 foto
Burgery wraz z bułkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy następująco: dolną bułkę do burgera smarujemy sosem, następnie kładziemy listki sałaty, plastry ogórka, 2 suszone pomidory i cebulę. Następnie kładziemy burgera i przykrywamy górną bułką również posmarowaną sosem. Burgery przebijamy patyczkiem do szaszłyka z nabitym pomidorkiem koktajlowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia123410 06.11.2015 08:47
wygląda apetycznie trzeba spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat