Polędwica z sosem grzybowym

Polędwica z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    300 gram
  • pieczareki całe

    200 gram
  • smietana 18%

    50 mililitrów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • koperek

    do smaku
  • woda

    1/2 szklanki
  • kostka rosołowa

    1/2 kostki
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica z sosem grzybowym
Polędwice myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy z każdej strony pieprzem i solą ( u mnie sól gruboziarnista).
Krok 2 - Polędwica z sosem grzybowym
Włączamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy naczynie żaroodporne aby się nagrzało. Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju. Obsmażamy naszą polędwicę z każdej strony na rumiano. Przekładamy do nagrzanego naczynia i pieczemy w piekarniku około 15 minut. Ja użyłam naczynia z pokrywką aby polędwica nie wyschła.
Krok 3 - Polędwica z sosem grzybowym
Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę, pieczarki obieramy. Na patelni topimy łyżkę masła i podsmażamy pieczarki i cebulę na rumiano.
Krok 4 - Polędwica z sosem grzybowym
Pół kostki rosołowej rozpuszczamy w pół szklanki wody i wlewamy na patelnię. Upieczoną polędwicę wyciągamy na talerz i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie kroimy na plastry.
Krok 5 - Polędwica z sosem grzybowym
Na patelnię z pieczarkami dodajemy śmietanę i w razie konieczności zagęszczamy mąką.
Krok 6 - Polędwica z sosem grzybowym
Plastry polędwicy układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
Ja podałam z ziemniaczkami i surówką z marchewki.

SMACZNEGO:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

01.03.2014 21:52
Pyszne mięsko :-)

tomek18

23.02.2014 15:36
bardzo lubię takie obiad!!

gosia1988

22.02.2014 20:31
pyszny obiad

Janina

22.02.2014 20:05
Świetne mięsko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat