Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ryżowa

    10 łyżek
  • woda

    18 łyżek
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • polędwica z dorsza

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto

Rybę mocno solimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy imbirem, czosnkiem i pieprzem cytrynowym. Rybę nacieramy przyprawami i zostawiamy na 15 minut. 

Krok 2 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto

W tym czasie przygotowujemy ciasto ryżowe. Mąkę ryżową wsypujemy do miski i mieszamy z wodą. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.

Krok 3 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto
Rybę obtaczamy w przygotowanym cieście.
Krok 4 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto
Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Smażymy z obu stron.
Krok 5 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto

Gdy ryba już trochę się podsmaży, ponownie smarujemy ją pozostałym ciastem. Smażymy do zarumienia z obu stron.

Krok 6 - Polędwica z dorsza w pieprzu cytrynowym i cieście ryżowym, smażona na oleju sezamowym z imbirem i czosnkiem foto
Podajemy jako danie główne lub jako jego element.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 03.02.2014 11:42
rewelacyjne połączenie smaków :)
Klausia 01.02.2014 16:24
IwonaDD: ja też pierwszy raz się spotkałam, dlatego od razu kupiłam :) Jest to co innego niż filet bo filety leżały obok i wyglądały zupełnie inaczej :) W każdym razie jak zwał tak zwał, ale było smaczne :D
anemon 01.02.2014 08:12
Tylko raz udało mi się kupić polędwicę z dorsza, niestety w mojej okolicy jest o nią trudno. Twój pomysł brzmi bardzo smacznie.
Zdzisław 31.01.2014 05:36
smaczna potrawa i apetycznie wygląda
Milka100 30.01.2014 21:51
apetyczna rybka
IwonaDD 30.01.2014 20:23
brzmi i wygląda pysznie,choć muszę przyznać,że pierwszy raz spotykam się z terminem "polędwica z dorsza", nie wiedziałam,że tak można nazywać również ryby
stokrotka 30.01.2014 20:17
oj musi być pyszna!
Beata999 30.01.2014 20:05
Pyszna rybka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat