Polędwica z dorsza atlantyckiego w panierce z fasolką i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

    1 kg
  • sól morska

    4 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    4 szczypty
  • jajka

    5 szt
  • bułka tarta

    0,5 kg
  • olej do smażenia

    3 l
  • pomidorki koktajlowe

    10 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • żółta fasolka szparagowa

    0,5 kg
  • masło

    50 g
  • biały ocet balsamiczny

    10 ml
  • sól

    2 łyżki
  • woda

    3 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica z dorsza atlantyckiego w panierce z fasolką i pomidorami foto
Polędwica z dorsza myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Polędwica z dorsza atlantyckiego w panierce z fasolką i pomidorami foto
Wyciągamy rybę z lodówki i obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy aby papierka była gruba.
Krok 3 - Polędwica z dorsza atlantyckiego w panierce z fasolką i pomidorami foto
Pomidory kroimy na pół i mieszamy z cebulą poszatkowaną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną octu.
Krok 4 - Polędwica z dorsza atlantyckiego w panierce z fasolką i pomidorami foto
Odcinamy końcówki fasoli z obu stron. Fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Krok 5 - Polędwica z dorsza atlantyckiego w panierce z fasolką i pomidorami foto
Wrzucamy na mocno rozgrzany olej rybę i smażymy na złoty kolor z obu stron. Proces nie powinien zając więcej niż 7-8 minut.
Krok 6 - Polędwica z dorsza atlantyckiego w panierce z fasolką i pomidorami foto
Wykładamy rybę na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru oleju. Wykładamy obok fasolkę oraz pomidorki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 21.08.2016 19:56
smaczne danie
MAR3STA 21.08.2016 19:33
Uwielbiam taką rybkę
Krzysztof15 21.08.2016 17:29
bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat