Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z aromatyczna soczewicą
Przygotować pikantną kruszonkę: masło (w temperaturze pokojowej) dokładnie wymieszać z musztardą i majerankiem, a następnie dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji plasteliny.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć bekon, cebulę, czosnek i gałązkę rozmarynu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę. Całość poddusić, po czym dodać pomidory, wymieszać i doprawić do smaku.
Marynowane polędwiczki obsmażyć na patelni, następnie umieścić na nich pikantną kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną polędwicę pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznej soczewicy z pomidorami i ziołami. Przed podaniem posypać tymiankiem.