Polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z aromatyczna soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    4 szt
  • Marynata płynna pikantna - PET

  • kruszonka

  • masło

    2 łyżki
  • bułka tarta pikantna

  • soczewica

    1 puszka
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól czosnkowa Prymat

  • oliwa

    2 łyżka
  • bekon

    100 g
  • pomidor pelati

    1 szklanka
  • majeranek otarty

    1 łyżka
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • szalotka

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową zamarynować w marynacie płynnej pikantnej.

Przygotować pikantną kruszonkę: masło (w temperaturze pokojowej) dokładnie wymieszać z musztardą i majerankiem, a następnie dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji plasteliny.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć bekon, cebulę, czosnek i gałązkę rozmarynu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę. Całość poddusić, po czym dodać pomidory, wymieszać i doprawić do smaku.

Marynowane polędwiczki obsmażyć na patelni, następnie umieścić na nich pikantną kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną polędwicę pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznej soczewicy z pomidorami i ziołami. Przed podaniem posypać tymiankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia29 06.07.2012 12:01
Mniam !
Justyna23 06.07.2012 10:58
smacznie sie prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat