Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata
oliwa 4 łyżki
cytryna 4 plastry
kapary całe Smak 4 sztuki
czosnek 4 ząbki
tymianek 4 gałązki
szalotka 2 plastry
bób 100 g
kiełki 1 opakowanie
cytryna 4 czątki
sos
masło 3 łyżki
szalotka 1 posiekana
Buraczki wiórki Smak 50 g
Zalewa z buraczków wiórków 50 ml
wino czerwone wytrawne 50 ml
miód pitny 100 ml
miód pszczeli 1 łyżka
cynamon Prymat
laska wanilii Prymat
pęczak 200 g
filety z halibuta 4x160 g
bekon 50 chudy
bekon 8 wysuszony
kapary 4 duże
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
papryka 1 (czuszka)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

Umyty i oczyszczony filet z halibuta zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Na patelni podsmażyć bekon, szalotkę, kaszę i bób, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
W rondelku na łyżce masła podsmażyć szalotkę, dodać miód, buraczki wraz z zalewą, wino, miód pitny i przyprawy. Całość gotować do momentu zgęstnienia sosu, a następnie zaciągnąć pozostałym masłem i doprawić do smaku.
Filety z halibuta piec przez około 20 minut w temperaturze 180˚C. Tak przygotowaną rybę podawać na gorącym, aromatycznym pęczaku z bobem. Danie udekorować chipsami z bekonu, kaparami i kiełkami, a następnie polać przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 18.04.2018 23:37
Jak dla mnie rewelacja.Pyszności ;).;)
wedith1 05.08.2013 09:11
Moje gusta smakowe.... :)
Kuchareczka2 07.07.2013 21:15
ciekawe połączenie
arbuzowo 01.07.2013 19:25
Uwielbiam halibuta. Zastanawiam się tylko czy połączenie tłustej ryby z bekonem nie jest już za ciężkie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak