Pieczony filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata

  • oliwa

    4 łyżki
  • cytryna

    4 plastry
  • kapary całe Smak

    4 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • tymianek

    4 gałązki
  • szalotka

    2 plastry
  • bób

    100 g
  • kiełki

    1 opakowanie
  • cytryna

    4 czątki
  • sos

  • masło

    3 łyżki
  • szalotka

    1 posiekana
  • Buraczki wiórki Smak

    50 g
  • Zalewa z buraczków wiórków

    50 ml
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • miód pitny

    100 ml
  • miód pszczeli

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

  • laska wanilii Prymat

  • pęczak

    200 g
  • filety z halibuta

    4x160 g
  • bekon

    50 chudy
  • bekon

    8 wysuszony
  • kapary

    4 duże
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • papryka

    1 (czuszka)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty i oczyszczony filet z halibuta zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Na patelni podsmażyć bekon, szalotkę, kaszę i bób, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
W rondelku na łyżce masła podsmażyć szalotkę, dodać miód, buraczki wraz z zalewą, wino, miód pitny i przyprawy. Całość gotować do momentu zgęstnienia sosu, a następnie zaciągnąć pozostałym masłem i doprawić do smaku.
Filety z halibuta piec przez około 20 minut w temperaturze 180˚C. Tak przygotowaną rybę podawać na gorącym, aromatycznym pęczaku z bobem. Danie udekorować chipsami z bekonu, kaparami i kiełkami, a następnie polać przygotowanym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 18.04.2018 23:37
Jak dla mnie rewelacja.Pyszności ;).;)
wedith1 05.08.2013 09:11
Moje gusta smakowe.... :)
Kuchareczka2 07.07.2013 21:15
ciekawe połączenie
arbuzowo 01.07.2013 19:25
Uwielbiam halibuta. Zastanawiam się tylko czy połączenie tłustej ryby z bekonem nie jest już za ciężkie...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat