Polędwica wieprzowa w boczku z ryżem i krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na polędwicę

  • polędwica wieprzowa

    120 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • boczek wędzony

    4 plasterki
  • olej

    1 łyżka

Składniki na sos madera

  • szalotka

    1 szt
  • wino czerwone

    150 ml
  • masło

    1 łyżka
  • bulion wołowy

    100 ml
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

  • krewetki królewskie

    2 szt
  • ryż

    100 g
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sok z limetki

    1 łyżeczka
  • cebula czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie polędwicy:
Polędwiczki oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości boczku. Każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Polędwiczki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Przygotowanie sosu madera:
Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino madera i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W miseczce mieszamy sos sojowy z sokiem z limonki. Krewetki myjemy i obieramy zastawiając ogonki i zanurzamy w sosie sojowym z limonką. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, następnie smażymy na patelni.
Cebule kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku (ok. 10 minut).

Na talerzach stawiamy ringi, na spód nakładamy ryż (zdejmujemy ringi), następnie polędwice w boczku i łódeczkę z czerwonej cebuli. Do środka cebuli wkładamy usmażoną krewetkę. Polewamy sosem madera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 16.02.2015 10:23
pięknie wygląda i tak samo musi smakować
Edith85 16.02.2015 10:18
danie pierwsza klasa
Wiktoria29 16.02.2015 09:53
dzieło sztuki, aż szkoda jeść
Pyszota 16.02.2015 09:41
wygląda super
Kluska_87 16.02.2015 09:16
fajne danie
Malinka 16.02.2015 08:59
Nie dość, że super wygląda, to polędwica w takim wydaniu musi być nieziemsko smaczna!
Krzysztof15 16.02.2015 08:54
ciekawy przepis
tytka 16.02.2015 07:47
pięknie wygląda
Internetowa Kuchnia 16.02.2015 00:16
Podziwiam Twoje dania ;)
Internetowa Kuchnia 16.02.2015 00:15
Podziwiam Twoje dania ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat