Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Krewetki indyjskie z warzywami curry, odc. 32

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(94)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

·    Kuchnia indyjska większości z nas kojarzy się z… curry. I słusznie, bo oto przepis na krewetki w sosie curry z ryżem i warzywami. Aromatyczne i smakowite danie, które podane z listkami świeżej kolendry, spełni oczekiwania najbardziej wybrednych wielbicieli tego indyjskiego dania.

 

Składniki:

Na curry:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
pomidor malinowy 2 sztuki
olej 100 mililitrów
masło 1/3 kostki
wino białe 300 mililitrów
śmietanka 36% 300 mililitrów
krewetki duże 25 sztuk
ryż 100 gramów
kolendra 1 pęczek

Do smaku:

Przyprawa curry orientalna Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Kardamon mielony Prymat

Porada

Przed smażeniem krewetki oczyszczamy i wyciągamy jelita, by nie były gorzkie. Pomidory dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy, by się nie rozpadły.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Krewetki indyjskie z warzywami curry, odc. 32

Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy drobno. Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w większe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Z obranych ze skóry pomidorów wycinamy miąższ i odkładamy; te części kroimy w kostkę.

Do rozgrzanego garnka wlewamy olej (50 ml), dodajemy czosnek, cebulę, cukinię, czerwoną paprykę i smażymy. Doprawiamy pieprzem ognistym, dodajemy masło, białe wino i mieszamy, dodajemy śmietankę i mieszamy, doprawiamy curry i mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej (50 ml), smażymy krewetki i doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Krewetki smażymy 1–2 minuty z każdej strony (aż nabiorą różowego koloru). Dodajemy krewetki do sosu i mieszamy.

Na patelni po krewetkach wkładamy ugotowany ryż i rozprowadzamy po całej powierzchni, doprawiamy kardamonem, dokładnie mieszamy.

Na koniec do sosu z krewetkami dodajemy pomidora i delikatnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, obok kładziemy ugotowany ryż, posypujemy go liśćmi świeżej kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak