Doradca Smaku X: Krewetki indyjskie z warzywami curry, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Krewetki indyjskie z warzywami curry, odc. 32

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

·    Kuchnia indyjska większości z nas kojarzy się z… curry. I słusznie, bo oto przepis na krewetki w sosie curry z ryżem i warzywami. Aromatyczne i smakowite danie, które podane z listkami świeżej kolendry, spełni oczekiwania najbardziej wybrednych wielbicieli tego indyjskiego dania.

 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na curry:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • pomidor malinowy

    2 sztuki
  • olej

    100 mililitrów
  • masło

    1/3 kostki
  • wino białe

    300 mililitrów
  • śmietanka 36%

    300 mililitrów
  • krewetki duże

    25 sztuk
  • ryż

    100 gramów
  • kolendra

    1 pęczek

Do smaku:

  • przyprawa curry

  • pieprz ognisty mielony

  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • kardamon mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy drobno. Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w większe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Z obranych ze skóry pomidorów wycinamy miąższ i odkładamy; te części kroimy w kostkę.

Do rozgrzanego garnka wlewamy olej (50 ml), dodajemy czosnek, cebulę, cukinię, czerwoną paprykę i smażymy. Doprawiamy pieprzem ognistym, dodajemy masło, białe wino i mieszamy, dodajemy śmietankę i mieszamy, doprawiamy curry i mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej (50 ml), smażymy krewetki i doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Krewetki smażymy 1–2 minuty z każdej strony (aż nabiorą różowego koloru). Dodajemy krewetki do sosu i mieszamy.

Na patelni po krewetkach wkładamy ugotowany ryż i rozprowadzamy po całej powierzchni, doprawiamy kardamonem, dokładnie mieszamy.

Na koniec do sosu z krewetkami dodajemy pomidora i delikatnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, obok kładziemy ugotowany ryż, posypujemy go liśćmi świeżej kolendry.

Doradca Smaku
Przed smażeniem krewetki oczyszczamy i wyciągamy jelita, by nie były gorzkie. Pomidory dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy, by się nie rozpadły.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat