Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na curry:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
cukinia
1 sztuka -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
pomidor malinowy
2 sztuki -
olej
100 mililitrów -
masło
1/3 kostki -
wino białe
300 mililitrów -
śmietanka 36%
300 mililitrów -
krewetki duże
25 sztuk -
ryż
100 gramów -
kolendra
1 pęczek
Do smaku:
-
Przyprawa curry orientalna Prymat
-
Pieprz ognisty mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
Kardamon mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Krewetki indyjskie z warzywami curry, odc. 32
Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy drobno. Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w większe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Z obranych ze skóry pomidorów wycinamy miąższ i odkładamy; te części kroimy w kostkę.
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej (50 ml), dodajemy czosnek, cebulę, cukinię, czerwoną paprykę i smażymy. Doprawiamy pieprzem ognistym, dodajemy masło, białe wino i mieszamy, dodajemy śmietankę i mieszamy, doprawiamy curry i mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej (50 ml), smażymy krewetki i doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Krewetki smażymy 1–2 minuty z każdej strony (aż nabiorą różowego koloru). Dodajemy krewetki do sosu i mieszamy.
Na patelni po krewetkach wkładamy ugotowany ryż i rozprowadzamy po całej powierzchni, doprawiamy kardamonem, dokładnie mieszamy.
Na koniec do sosu z krewetkami dodajemy pomidora i delikatnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, obok kładziemy ugotowany ryż, posypujemy go liśćmi świeżej kolendry.
Przed smażeniem krewetki oczyszczamy i wyciągamy jelita, by nie były gorzkie. Pomidory dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy, by się nie rozpadły.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się