Polędwica w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1/2 kg
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • papryka

    2 (płatki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica w pomarańczach foto
Ocet wymieszać z sosem sojowym, solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i płatkami papryki. W marynacie zamoczyć mięso. Pomarańczę wyszorować szczoteczką, pokroić w plasterki i obłożyć nimi mięso. Mięso w marynacie odstawić w chłodne miejsce na minimum jedną godzinę.
Krok 2 - Polędwica w pomarańczach foto
Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i obsmażyć z każdej strony na oliwie.
Krok 3 - Polędwica w pomarańczach foto
Obsmażone mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć plasterkami pomarańczy i polać marynatą.
Krok 4 - Polędwica w pomarańczach foto
Piec w 180 stopniach ok.1 godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia plastry pomarańczy zsunąć na boki, żeby mięso się przyrumieniło.
Krok 5 - Polędwica w pomarańczach foto
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 30.10.2013 17:16
rewelacja!
Beatris 13.11.2012 22:33
Pacpaw, dziękuję. Miło przeczytać taki komentarz.
pacpaw 13.11.2012 20:23
przepis bardzo mnie zaintrygowałem. Trochę w ciemno,bo nie znam tego smaku, ale polecę. Znając sumienność i talent kulinarny autorki danie będzie pierwsza klasa
Sroczka 20.10.2012 10:27
Oryginalny przepis. Z chęcią wypróbuję.
Mati13 03.10.2011 19:12
smaczny
Weronika_eM 01.10.2011 22:03
super przepis
Lotar 01.10.2011 19:20
fajna
Mysiunia 01.10.2011 18:03
ciekawa jestem smaku - zapowiada się smacznie:)
Anna146 01.10.2011 17:08
super pomysł na elegancki obiad
Renia1 01.10.2011 15:55
no no napewno bardzo aromatyczny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat