Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwica wołowa
1,2 kg -
masło
1 łyżka -
ocet winny
1 szklanka -
cebula
1 sztuka -
ziela angielskie Prymat
5 ziaren -
cukier
2 łyżki -
sól
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
Pieprz czarny mielony Prymat
5 ziaren -
Goździki całe Prymat
2 sztuki -
wędzony boczek
5 (w plastrach)
Przepis i sposób przygotowania Polędwica na dziko
Mięso umyć, zdjąć błonę, polędwicę zalać marynatą i odstawić do lodówki na 12 godz. Następnie wyjąć z marynaty, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, obłożyć plastrami boczku i piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika pokroić w skośne plastry i podawać z pieczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Komentarze (6)