Polędwica na dziko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    1,2 kg
  • masło

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • ziela angielskie Prymat

    5 ziaren
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz czarny mielony

    5 ziaren
  • goździki całe

    2 sztuki
  • wędzony boczek

    5 (w plastrach)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę: cebulę obrać i pokroić w krążki. Wszystkie składniki połączyć wraz z przyprawami Prymat, dodać 2 szklanki wody, zagotować i ostudzić.
Mięso umyć, zdjąć błonę, polędwicę zalać marynatą i odstawić do lodówki na 12 godz. Następnie wyjąć z marynaty, ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, obłożyć plastrami boczku i piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

Po wyjęciu z piekarnika pokroić w skośne plastry i podawać z pieczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jaheira11 05.06.2011 11:29
brzmi ciekawie
berys18 08.05.2011 20:16
z pewnościa smaczna
berys18 08.05.2011 20:16
z pewnościa smaczna
szajba2 15.02.2011 15:39
na dziko lepsza byłaby polędwica z dzika
Babciagramolka 03.01.2011 10:58
Dodała bym z przypraw jałowiec i tarninę jak ma byc na dziko
Barbara55 16.10.2010 16:29
na dziko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat