Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pokuczaj

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami.

Składniki:

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 750 gramów
cebule 2 sztuki
jaja 3 sztuki
bułka 250 gramów
smalec 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pokuczaj

Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami.

Doprawiłem solą i pieprzem.


Obrałem bułkę ze skórki, a miąższ pokroiłem w kostkę.


Z masy mięsnej uformowałem kulki, które obtoczyłem w roztrzepanym jajku i bułce.

Podsmażyłem je na smalcu, a następnie zapiekłem w piekarniku 5 minut w temperaturze 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak