Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 7 szt
mąka 1 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

MASA KAKAOWA

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 2 łyżki
kakao 2 łyżki

MASA WANILIOWA

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt

DODATKOWO

truskawki 500 g
galaretka agrestowa 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką

Kroki postępowania

1
Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal wszystko dokładnie mieszam.
Krok 1 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
2
Do ubitych białek z żółtkami dodaję przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
3
Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok. 20 minut.
Krok 3 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
4
Ostygnięty biszkopt kroję na pół. Na jednym układam pokrojone w plasterki truskawki.
Krok 4 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
5
Do dwóch misek wlewam po 500 ml wrzącej wody i wsypuję po dwie galaretki, energicznie mieszając. Odstawiam do lekkiego stężenia.
Truskawki zalewam galaretką z jednej miski.
Wstawiam do lodówki do stężenia.
Krok 5 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
6
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej wsypuję kakao i nadal ubijam. W miseczce rozpuszczam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Gotową wstawiam na sekundę do mikrofali, żeby rozpuściła się. Następnie powoli wlewam ją do ubitej śmietany energicznie mieszając.
Masę wykładam jako kolejną warstwę ciasta.
Krok 6 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
7
Na nią drugą część biszkoptu.
Krok 7 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
8
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej wsypuję cukier waniliowy i nadal ubijam. W miseczce rozpuszczam żelatynę i odstawiam do napęcznienia. Gotową wstawiam na sekundę do mikrofali, żeby rozpuściła się. Następnie powoli wlewam ją do ubitej śmietany energicznie mieszając. Masę wykładam na biszkopt.
Krok 8 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
9
Na masie układam pokrojone na pół truskawki. Całość zalewam drugą galaretką i wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.
Krok 9 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto
10
Polecam przepyszne ciasto z dużą ilością truskawek zalanych galaretką, a wszystko przekładane dwoma kolorami bitej śmietany.
Krok 10 - Podwójnie truskawkowe ciasto z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 19.10.2015 12:35
pyszności u Ciebie :)
Ewa Wojtaszko 19.10.2015 11:41
mmmmm pycha!
molanka 19.10.2015 10:04
bardzo smakowite
bietka 19.10.2015 09:15
pięknie wygląda i musi być pyszne :)
ben-ka 19.10.2015 08:52
Smaczne ciacho !
Krzysztof15 19.10.2015 06:22
bardzo smaczne
halina17 18.10.2015 23:54
Smaczne ciasto.
Mama niejadka 18.10.2015 21:08
Pyszne ciasto
Łukasz15 18.10.2015 20:58
Pyszne ciasto
irenka 18.10.2015 19:55
przepyszne ciacho
gosia1988 18.10.2015 19:41
smaczne ciasto
mirosława4 18.10.2015 19:22
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak