Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 700 g
mąka orkiszowa typ 2000 150 g
mąka żytnia razowa 150 g
słonecznik łuskany 150 g
dynia mielona 2 łyżki
olej z pestek dyni 2 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
kefir 350 ml
woda letnia 650 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać wszystkie mąki i wymieszać.
Krok 1 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
2
Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do miski.
Krok 2 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
3
Wlać olej z pestek dyni.
Krok 3 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
4
Wsypać mielone pestki dyni i wymieszać.
Krok 4 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
6
Wsypać cukier, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 5 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
7
Wsypać sól i ponownie wymieszać.
Krok 6 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
8
Świeże drożdże pokruszyć i dodać do całości.
Krok 7 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
9
Kefir wymieszać z wodą i wlać do miski, dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
12
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 9 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
13
Ciasto "odgazować" i przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze w foremkach na około 15 minut.
Krok 10 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
14
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 11 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
15
Wystudzić najlepiej na kratce.
Krok 12 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto
16
Smacznego !
Krok 13 - Podwójnie dyniowy chlebek krupczatkowo - orkiszowo - żytni na rozwodnionym kefirze. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 29.07.2015 10:13
Na pewno smakuje i to bardzo!
Damiano
Damiano 29.07.2015 08:14
fajny chlebek
Ifa 29.07.2015 07:35
Pycha! Uwielbiam taki domowy chleb :-)
Futka 29.07.2015 05:39
Przepyszny chlebek domowy :)
jagoda5913 28.07.2015 22:53
super chlebek
gosia1988 28.07.2015 21:25
taki domowy chleb smakuje rewelacyjnie
ben-ka 28.07.2015 21:20
Chętnie bym spróbowała.
Beatris 28.07.2015 19:32
Pyszny domowy chlebek:)
krokus 28.07.2015 19:01
przepysznie wygląda ten chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak