Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia z dynią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 5 sztuk
dynia 300 gram, po obraniu
cebula czerwona 1 sztuka
pomidorki koktajlowe ok 12 sztuk
orzechy włoskie garść
olej 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
bazylia
tymianek
oregano
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia z dynią

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie przepłukujemy, a następnie osuszamy. Gotowe oprószamy ziołami i ulubionymi przyprawami.
Krok 1 - Podudzia z dynią  foto
2
Przygotowaną dynię kroimy w dość dużą kostkę
Krok 2 - Podudzia z dynią  foto
3
Przepłukane pomidorki osuszamy. Cebulę kroimy w grube plasterki.
Krok 3 - Podudzia z dynią  foto
4
Podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wokół mięsa układamy dynię, cebulę oraz pomidory. Całość oprószamy delikatnie przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Danie skrapiamy olejem i octem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy ok 50 minut w 180°C.
Krok 4 - Podudzia z dynią  foto
5
Na 20 minut przed końcem pieczenia danie wyjmujemy, posypujemy orzechami włoskimi, po czym i ponownie pieczemy.
Krok 5 - Podudzia z dynią  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 02.01.2016 09:24
domowy smak
Konczi 02.01.2016 07:59
poezja na talerzu .. pycha
gusia1000 02.01.2016 02:21
Dobre mięso.
Iwusia 01.01.2016 21:53
ależ one muszą smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak