Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 4 sztuki (0,5 kg)
jabłka 2 sztuki
orzechy włoskie garść
pestki dyni łyżka
żurawina suszona łyżka
olej
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
majeranek 3/4 łyżeczki
rozmaryn świeży kilka igełek

Porada

Na jedną porcje przypada 1 jabłko oraz 2 podudzia. Dodatkowo danie podajemy z ulubioną, lekką sałatką.

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Podudzia myjemy i osuszamy. Gotowe oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka.
Tak przyprawione mięso odstawiamy na 1 godzinę do chłodu.
Krok 1 - Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami foto
2
Jabłka myjemy i osuszamy. Następnie ścinamy z nich delikatnie górę i wydrążamy środek, by usunąć gniazdo nasienne.
Krok 2 - Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami foto
3
Oddzielnie mieszamy ze sobą posiekane orzechy, żurawinę oraz pestki słonecznika.
Krok 3 - Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami foto
4
Przygotowaną mieszanką napełnimy wydrążone jabłka.
Krok 4 - Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami foto
5
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy przyprawione podudzia oraz przygotowane jabłka.
Całość skrapiamy olejem. Pałki z kurczaka dodatkowo posypujemy igiełkami rozmarynu.
Danie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180°). Pieczemy, aż mięso stanie się miękkie.
Krok 5 - Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 28.01.2015 16:42
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak