Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki z łososiem i malinami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Podpłomyki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią, która je robiła na piecu angielce. Teraz ciężko taki piec spotkać ale można zrobić je na patelni. Bardzo prosto i szybko się je robi.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 200 gramów
woda 125 mililitrów
sól 2 szczypty
margaryna 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Składniki na nadzienie:

maliny świeże 1 garść
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
pomidory suszone 6 sztuk
ser feta 100 gramów
cytryna 1 sztuka
łosoś wędzony 100 gramów
awokado 1 sztuka
cebula 1 sztuka
bazylia świeża 3 gałązki
tymianek 3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki z łososiem i malinami

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła oraz wodę. Zagniatam ciasto rękoma i formuję wałek. Ciasto dzielę na osiem części. Każdą cienko wałkuję na stolnicy. Podpłomyki smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem feta. Cebulę kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki, dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak