Podpłomyk razowy z pomidorowym pesto i fasolką szparagową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na ciasto

  • mąka razowa

    2 szkl.
  • woda letnia

    150 ml
  • drożdże

    20 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki

dodatki

  • fasolka szparagowa

    1 garść
  • suszone pomidory

    6 szt.
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • oregano

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • ser żółty

    do posypania
  • bazylia świeża

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłą wodę i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy rozczyn drożdżowy i oliwę, wyrabiamy przez 5 minut ciasto.
Delikatnie oprószamy z wierzchu mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-50 minut.
Ciasto cienko wałkujemy.

Przebraną i umytą fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy przez około 5 minut, aby lekko zmiękła, odcedzamy.

Pomidory suszone blendujemy z czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę (ja użyłam oliwy spod suszonych pomidorów)j, tak aby uzyskać pastę.
Gotowym pesto smarujemy rozwałkowane ciasto, układamy podgotowaną fasolkę, posypujemy oregano i startym na dużych oczkach tarki żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220-250°C.
Pieczemy przez około 15-20 minut aż ciasto stanie się chrupiące.
Przybieramy świeżą bazylią.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 19.11.2015 22:22
ciekawy pomysł
caralajna 26.09.2014 16:29
ciekawy przepis, jestem pewna że by mi to smakowało
Barbara13 25.09.2014 20:22
bardzo ciekawy pomysł
kasienka23 25.09.2014 18:16
ciekawe danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat