Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyk

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże świeże 1,5 dkg
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczk
mak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyk

Drożdże rozpuścić z odrobiną mleka i cukrem ,pozostawić aby wyrosły .Do miski przesiać mąkę z solą ,dodać wyrośnięte drożdże .Wlać mleko i wyrobić ciasto .Postawić w ciepłym miejscu ,przykryć ściereczką do wyrośnięcia .
Po wyrośnięciu formować cienkie placki okrągłe ,posypać makiem i ułożyć na blasze . Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak