Podpłomyk

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • drożdże świeże

    1,5 dkg
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczk
  • mak

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić z odrobiną mleka i cukrem ,pozostawić aby wyrosły .Do miski przesiać mąkę z solą ,dodać wyrośnięte drożdże .Wlać mleko i wyrobić ciasto .Postawić w ciepłym miejscu ,przykryć ściereczką do wyrośnięcia .
Po wyrośnięciu formować cienkie placki okrągłe ,posypać makiem i ułożyć na blasze . Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 190 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat