Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Podniebny ser z bezą i kremem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

miód
3 lyzki
margaryna
0,5 szt
cukier
1 szkl
jajko
2 szt
Soda oczyszczona Prymat
1 lyzeczka
Sklep Prymat
śmietana
0,5 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
0,5 szt
Sklep Prymat
kakao
1,5 lyzki
mąka pszenna
50 dag

Masa makowa

mak
2 szkl
cukier
do smaku
margaryna
1/3 szkl
bakalie
do smaku
olejek migdałowy
do smaku
żółtko jajek
2 szt
miód
2 łyzki

Kokos

wiórki kokosowe
15 dag
cukier
do smaku
margaryna
15 dag

Masa serowa

ser biały
0,5 kg
żółtko jajek
3 szt
margaryna
2,5 dag
budyń śmietankowy
1 szt
cukier
0,5 szkl
galaretka cytrynowa
1 szt
mleko
1/4 szkl

Beza

białko
1 szkl
cukier
1,5 szkl
mak
1 szkl
wiórki kokosowe
1 szkl

Masa mleczna

cukier
1 szkl
margaryna
1 szt
woda
1/3 szkl
mleko w proszku
2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Podniebny ser z bezą i kremem

Masa makowa:
Mak parzymy i mielimy dwa razy. Mak, cukier, olejek, bakalie, miód, margarynę prażymy do 15 minut. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka i wlewamy do masy makowej. Podgotowujemy chwilkę i wykładamy na ciasto.
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu wiśnie i rodzynki według uznania. Pozostawiamy ciasto na 3 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mak i kokos. Mieszamy wykładamy do foremki 25/36 i pieczemy do 40 minut w 160 stopniach.
Masa serowa:
Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 skzl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto.
Kokos:
Margarynę roztapiamy z cukrem, wsypujemy kokos i chwilę dusimy. Wykładamy na ciasto.
Masa mleczna:
Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku .
Przełożenie ciasta:
Ciasto- mak- ciasto- kokos- masa serowa- beza- masa mleczna- kandyzowany ananas

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 25.06.2017 12:56
pięknie wygląda
mirosława4 25.06.2017 11:30
wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak