Podniebny ser z bezą i kremem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • miód

    3 lyzki
  • margaryna

    0,5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • jajka

    2 szt
  • soda oczyszczona

    1 lyzeczka
  • śmietana

    0,5 szkl
  • przyprawa do piernika

    0,5 szt
  • kakao

    1,5 lyzki
  • mąka pszenna

    50 dag

Masa makowa

  • mak

    2 szkl
  • cukier

    do smaku
  • margaryna

    1/3 szkl
  • bakalie

    do smaku
  • olejek migdałowy

    do smaku
  • żółtka

    2 szt
  • miód

    2 łyzki

Kokos

  • wiórki kokosowe

    15 dag
  • cukier

    do smaku
  • margaryna

    15 dag

Masa serowa

  • ser biały

    0,5 kg
  • żółtka

    3 szt
  • margaryna

    2,5 dag
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • mleko

    1/4 szkl

Beza

  • białka

    1 szkl
  • cukier

    1,5 szkl
  • mak

    1 szkl
  • wiórki kokosowe

    1 szkl

Masa mleczna

  • cukier

    1 szkl
  • margaryna

    1 szt
  • woda

    1/3 szkl
  • mleko w proszku

    2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa makowa:
Mak parzymy i mielimy dwa razy. Mak, cukier, olejek, bakalie, miód, margarynę prażymy do 15 minut. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka i wlewamy do masy makowej. Podgotowujemy chwilkę i wykładamy na ciasto.
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu wiśnie i rodzynki według uznania. Pozostawiamy ciasto na 3 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mak i kokos. Mieszamy wykładamy do foremki 25/36 i pieczemy do 40 minut w 160 stopniach.
Masa serowa:
Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 skzl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto.
Kokos:
Margarynę roztapiamy z cukrem, wsypujemy kokos i chwilę dusimy. Wykładamy na ciasto.
Masa mleczna:
Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku .
Przełożenie ciasta:
Ciasto- mak- ciasto- kokos- masa serowa- beza- masa mleczna- kandyzowany ananas

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 25.06.2017 12:56
pięknie wygląda
mirosława4 25.06.2017 11:30
wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat