Przepis i sposób przygotowania na: Podniebny ser z bezą i kremem
Mak parzymy i mielimy dwa razy. Mak, cukier, olejek, bakalie, miód, margarynę prażymy do 15 minut. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka i wlewamy do masy makowej. Podgotowujemy chwilkę i wykładamy na ciasto.
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu wiśnie i rodzynki według uznania. Pozostawiamy ciasto na 3 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mak i kokos. Mieszamy wykładamy do foremki 25/36 i pieczemy do 40 minut w 160 stopniach.
Masa serowa:
Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 skzl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto.
Kokos:
Margarynę roztapiamy z cukrem, wsypujemy kokos i chwilę dusimy. Wykładamy na ciasto.
Masa mleczna:
Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku .
Przełożenie ciasta:
Ciasto- mak- ciasto- kokos- masa serowa- beza- masa mleczna- kandyzowany ananas