Podkarpackie Hreczanyki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Danie kuchni podkarpackiej, czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. Najlepiej podawać je z sosem z grzybów prawdziwych i z kiszonymi ogórkami.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kotlety:

  • kasza gryczana

    400 gramów
  • mięso mielone

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    5 ząbki
  • jajka

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor.

Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę gryczaną, dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajka i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, ręce zwilżamy wodą, formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:24
Smakowite kotleciki i bardzo apetyczne,porywam jednego;)
bietka 06.11.2018 20:05
Dziękuję bardzo :)
Basiliana 06.11.2018 11:28
Bardzo apetyczne kotleciki, szczególnie dla miłośników kaszy, do których się zaliczam.
bietka 07.11.2018 10:14
Dziękuję i cieszę się, że wstrzeliłam się w Twój gust : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat