Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podgrzybki marynowane w occie winnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki 1 kg
cebula 2 szt
marchew 2 szt
ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Kolendra cała Prymat
sól
Zalewa:
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 0,5 łyżeczki
ocet winny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybki marynowane w occie winnym

Grzyby obieramy, oczyszczamy i opłukujemy. Następnie gotujemy przez 20 min. w osolonej wodzie. Odsączamy i zalewamy octem winnym w takiej ilości by grzyby były całkowicie przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10-14 godzin. Po tym czasie grzyby odsączamy i wraz z pokrojoną w talarki cebulą i pokrojoną w plasterki marchewką przekładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy po 2-6 ziaren ziela angielskiego, 8-15 ziaren pieprzu czarnego, 0,25-0,5 łyżeczki kolendry - zależności od wielkosci słoików. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą napełniamy słoiki z grzybami. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 31.03.2013 10:05
Pyza, dziękuję za uważne czytanie przepisu. Rzeczywiście powinno być "godzin" a nie "dni". Przepraszam za pomyłkę.
Janina 30.03.2013 20:37
Grzybki robię ale jak rosną w sezonie
SmacznaPyza 30.03.2013 19:54
odstawiamy na 12-14 dni czy godzin ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak