Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podgrzybek opiekany w zalewie octowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki 2 kg (kapelusze tylko.)
jajko 3 szt
mleko 2% 3/4 szkl
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka płaska
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/3 łyżeczki
Zalewa:
woda zimna 5 szkl
ocet 10 % 1 szkl
cukier 3/4 szkl
sól 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 500 gr do panierowania
mąka pszenna 2 szkl .do panierowania
olej do smażenia

Porada

Można przechowywać na zimę.

Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybek opiekany w zalewie octowej

1.
Grzybki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą ( ja myje gąbką taką co jest do naczyń) następnie osuszamy na ręczniku,3 jajka rozbełtać w misce dodać mleko,trochę soli ,papryki słodkiej ,trochę przyprawy kucharek wymieszać. Do jednego naczynia wsypać mąkę a do drugiego tartą bułkę,umyte grzybki wkładać do mąki a następnie do jajka i do tartej bułki tak jak schabowe.Pieczemy na oleju z obydwu stron. Upieczone grzybki wkładamy do słoików ,cebule pokroić w półksiężyce i po kilka włożyć na grzybki ,Składniki na zalewę zagotować, gorącą zalewą zalać grzybki zakręcić słoiki i obrócić do góry dnem.Po godzinie grzybki pasteryzować do 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 30.01.2017 10:23
Są przepyszne . Polecam a sezon tuż tuż.Pozdrawiam;)
mirosława4 30.01.2017 08:26
takich jeszcze nie jadłam
Barbara13 30.01.2017 07:55
Takich jeszcze nie próbowałam....ciekawy pomysł
jagoda5913 30.01.2017 00:27
tak jeszcze grzybków nie robiłam do słoika
gusia1000 30.01.2017 00:13
To jest super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak