Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pod jajeczną kołderką, czyli pizza z wędliną i serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
mleko 250 ml
drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 3-4 łyżki

Dodatki

keczup łagodny 3-4 łyżki
wędlina 250 g
ser żółty 200 g
jaja 4 szt
Kucharek przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pod jajeczną kołderką, czyli pizza z wędliną i serem

Kroki postępowania

1
Wyrobić ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuścić z cukrem, potem dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka, odczekać kilka minut. Potem reszta składników i do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pod jajeczną kołderką, czyli pizza z wędliną i serem foto
2
Dużą blachę wysmarować tłuszczem i przełożyć gotowe ciasto. Posmarować keczupem i rozłożyć plastry wędliny (u mnie polędwica sopocka), a następnie zetrzeć ser żółty na dużych oczkach.
Krok 2 - Pod jajeczną kołderką, czyli pizza z wędliną i serem foto
3
Jaja z miksować z przyprawami.
Krok 3 - Pod jajeczną kołderką, czyli pizza z wędliną i serem foto
4
Masę jajeczną przelać na ciasto, równo rozsmarować.
Krok 4 - Pod jajeczną kołderką, czyli pizza z wędliną i serem foto
5
Piec w temp. 170 stopni przez ok. 25-30 min.
SMACZNEGO!
Krok 5 - Pod jajeczną kołderką, czyli pizza z wędliną i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.11.2016 05:37
Smaczna pizza.
jagoda5913 21.11.2016 00:39
ładnie wygląda
Wafelek2601 20.11.2016 22:06
Aż chce się jeść
edytazaw89@wp 20.11.2016 21:42
Wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak