Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą

Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rozmaryn

  • tymianek

  • oregano

  • pomidory

    2 szt.
  • ser bundz

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

  • mąka pszenna

    200 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Podgrzewamy w rondelku mleko i wlewamy je do malaksera. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto na podpłomyki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Pomidory kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą, pieprzem, plasterkami świeżego czosnku oraz rozmarynem, tymiankiem i oregano. Skrapiamy oliwą, a następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut na 180 stopni.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
By przygotować oliwię domową prażymy na patelni rozmaryn i dolewamy oliwę.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Wyjmujemy z lodówki ciasto, formujemy małe placuszki, które smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Na talerzu układamy podpłomyki, na nich pomidory oraz podhalański bundz. Tak przygotowane danie podajemy z mielonym pieprzem, oliwą rozmarynową i rukolą.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Smacznego!
Doradca Smaku
Zamiast sera bundz można dodać ser owczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat