Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rozmaryn

  • tymianek

  • oregano

  • pomidory

    2 szt.
  • ser bundz

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

  • mąka pszenna

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Podgrzewamy w rondelku mleko i wlewamy je do malaksera. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto na podpłomyki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Pomidory kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą, pieprzem, plasterkami świeżego czosnku oraz rozmarynem, tymiankiem i oregano. Skrapiamy oliwą, a następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut na 180 stopni.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
By przygotować oliwię domową prażymy na patelni rozmaryn i dolewamy oliwę.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Wyjmujemy z lodówki ciasto, formujemy małe placuszki, które smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Na talerzu układamy podpłomyki, na nich pomidory oraz podhalański bundz. Tak przygotowane danie podajemy z mielonym pieprzem, oliwą rozmarynową i rukolą.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 51: Podpłomyki z bundzem, zapiekanymi pomidorami i domową oliwą foto
Smacznego!
Doradca Smaku
Zamiast sera bundz można dodać ser owczy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat