Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Pływający " sznycel drobiowy :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś podwójna z kurczaka 1 sztuka
jajko 4 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz do smaku 1 szczypta
mąka 1/3 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
masło klarowane 1/2 szklanki
olej do smażenia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Pływający " sznycel drobiowy :

Kroki postępowania

1
Połówki piersi kurczaka umyć , osuszyć i pokroić każdą na 3 części .
Krok 1 - ,,Pływający " sznycel drobiowy : foto
2
Rozbić tłuczkiem do mięsa ( delikatnie by nie poprzecinać włókien ) sznycelki .
Krok 2 - ,,Pływający " sznycel drobiowy : foto
3
Lekko posolić .
Krok 3 - ,,Pływający " sznycel drobiowy : foto
4
Wbić jajka do głębokiego talerza i dobrze rozbełtać . Na talerze nasypać mąkę i bułkę tartą .
Panierować sznycelki w mące- jajku- bułce tartej - jajku - mące - jajku i bułce tartej **
Krok 4 - ,,Pływający " sznycel drobiowy : foto
5
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać porcję klarowanego masła + olej . Smażyć na rumiano sznycle po ok. 3 minuty z każdej strony .
* - nie podaję ilości masła bo to zależy od wielkości patelni czy garnka - w każdym razie musi być go sporo ok. 1 kostki , bo takie sznycle maja ,,pływać " w maśle
** - specjalnie podwójnie panieruję - bo wszyscy lubią ta ,, nie zdrową " panierkę - wolę zjeść taki dobrze panierowany sznycel z sama surówką bez ziemniaków i innych dodatków niż ,,cienki " z dodatkami. Jeśli ktoś nie lubi grubej panierki niech zrobi cienką .
Krok 5 - ,,Pływający " sznycel drobiowy : foto
6
Inspirowana klasycznym Wiener Sznycel czyli sznyclem wiedeńskim zaczęłam szukać cielęciny . Szukałam i szukałam . I jak zwykle jak już była to na pewno nie na sznycle .A mnie się marzył taki duży , rumiany , pachnący sznycelek .W końcu zdenerwowałam się . Nie ma cielęciny - będzie pierś z kurczaka .Ma to tyle wspólnego ze sznyclem wiedeńskim co ja z .... no nie ważne z czym .Ale jest smaczny i to najważniejsze .
Krok 6 - ,,Pływający " sznycel drobiowy : foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 29.05.2013 10:54
Bardzo smakowity sznycelek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak