Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
margaryna 250 gram
dżem śliwkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak.

Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wysyp na stolnicę lub do miski. Na środku zrób dołek, wlej żółtka, dodaj cukier puder oraz miękką margarynę/masło. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto i podziel na 3 równe części. Jedną z nich bardzo dokładnie połącz z łyżką kakao i wszystkie włóż na 30 minut do zamrażalnika.

Małą kwadratową blaszkę wyłóż pergaminem. Do tak wyłożonej foremki zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasne ciasto, wyłóż dżem.
Przykryj to ciastem kakaowym również startym na tarce o grubych oczkach.

Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru, wyłóż na ciasto kakaowe i na samym wierzchu zetrzyj ostatnią ( białą ) część ciasta.

Ciasto piecz około 40 minut do suchego patyczka ( aż piana na wierzchu zrumieni się na złoty kolor )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.08.2015 15:45
bardzo lubię takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak