Pleśniak z porzeczkami czerwonymi

Pleśniak z porzeczkami czerwonymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt.
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    1 szkl.
  • cukier

    2 łyż.
  • mąka

    3,5 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżecz.
  • mąka ziemniaczana

    2 łyż.
  • porzeczki czerwone

    600 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pleśniak z porzeczkami czerwonymi

Kroki postępowania

Krok 1 - Pleśniak z porzeczkami czerwonymi foto
Czerwone porzeczki obieram, myję dokładnie i osuszam. Przygotowuję ciasto. Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, dwie łyżki cukru, masło oraz proszek do pieczenia i zagniatam ciasto.
Krok 2 - Pleśniak z porzeczkami czerwonymi foto
Całość dzielę na dwie części w stosunku 1:3. Każdą część owijam folią spożywczą. Większą część ciasta umieszczam w lodówce, a mniejszą w zamrażalniku. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dno wykładam większą część ciasta, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekam spód ok. 10-15 minut aż się lekko zarumieni. Następnie na ciepłe ciasto równomiernie rozkładam osuszone porzeczki. Z białek i cukru ubijam sztywną pianę, na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i ubijam chwilę. Na porzeczki wykładam pianę z białek, a na wierzch ścieram pozostałe ciasto na tarce na dużych oczkach.
Krok 3 - Pleśniak z porzeczkami czerwonymi foto
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę 40 minut. Po upieczeniu oprószam ciasto cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

slonko888 02.02.2015 18:02
właśnie je piekę mam nadzieje ze wyjdzie ;)
Kasiaaa 02.04.2014 15:22
Uwielbiam pleśniaka:)
Stenka 31.10.2013 16:46
smaczne ciasto
Maniek2 28.07.2013 21:05
apetyczne ciasto
Agnieszka_B 25.10.2012 16:41
Wygląda pięknie:)
miroslawa 25.10.2012 15:33
super, super, wygląda bajecznie
-Natka- 25.10.2012 12:57
mniam! coś pysznego!
Laila2786 25.10.2012 11:49
pięknie się prezentuje
Iwka 25.10.2012 11:47
fantastyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat