Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód na ciasto

mąka pszenna 300 g
masło 125 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Warstwa makowa

masa makowa 0,5 kg
jajko 3 sztuki
masło 160 g
cukier 0,5 szklani
ekstrat migdałowy kilka kropel

Beza

białko 3 sztuki
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z makiem

Kroki postępowania

1
Wysyp na blat mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło. Dodaj cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia.
Krok 1 - Pleśniak z makiem foto
2
Zagniataj do momentu gdy będzie gładkie. Odkładamy małą kulkę ciasta do lodówki.
Krok 2 - Pleśniak z makiem foto
3
Resztę ciasta ułóż na spodzie blaszki. Jeszcze nie piecz!
Krok 3 - Pleśniak z makiem foto
4
Masę makową ucieraj z żółtkami, cukrem, masłem i ekstraktem. Dadaj ubite na sztywno białko. Delikatnie wymieszaj i przełóż na surowy spód. Wyrównaj powierzchnię.
Krok 4 - Pleśniak z makiem foto
5
Ubij białka i stopniowo dodawaj cukier puder. Bezę wylej na masę makową i wyrównaj delikatnie.
Krok 5 - Pleśniak z makiem foto
6
Wyjmij kulkę ciastka z lodówki i utrzyj na dużych oczkach lub po prostu porozkładaj małe kawałeczki na całym cieście. Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 stopni C
Krok 6 - Pleśniak z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 21.04.2015 00:02
bardzo lubię
matesko 20.04.2015 21:53
smaczne to ciasto
Mama niejadka 20.04.2015 21:39
Super placek
misia53 20.04.2015 20:41
bardzo smacznie wygląda
Stenka 20.04.2015 20:10
dobre połączenie
anula-d 20.04.2015 19:57
ciekawy przepis
pajbek 20.04.2015 19:47
Super :-)
Bernadeta1 20.04.2015 18:58
z makiem nie piekłam ale podoba mi się pomysł
mirosława4 20.04.2015 18:49
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak