Pleśniak z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód na ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    125 g
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Warstwa makowa

  • masa makowa

    0,5 kg
  • jajko

    3 sztuki
  • masło

    160 g
  • cukier

    0,5 szklani
  • ekstrat migdałowy

    kilka kropel

Beza

  • białko

    3 sztuki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pleśniak z makiem foto
Wysyp na blat mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło. Dodaj cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia.
Krok 2 - Pleśniak z makiem foto
Zagniataj do momentu gdy będzie gładkie. Odkładamy małą kulkę ciasta do lodówki.
Krok 3 - Pleśniak z makiem foto
Resztę ciasta ułóż na spodzie blaszki. Jeszcze nie piecz!
Krok 4 - Pleśniak z makiem foto
Masę makową ucieraj z żółtkami, cukrem, masłem i ekstraktem. Dadaj ubite na sztywno białko. Delikatnie wymieszaj i przełóż na surowy spód. Wyrównaj powierzchnię.
Krok 5 - Pleśniak z makiem foto
Ubij białka i stopniowo dodawaj cukier puder. Bezę wylej na masę makową i wyrównaj delikatnie.
Krok 6 - Pleśniak z makiem foto
Wyjmij kulkę ciastka z lodówki i utrzyj na dużych oczkach lub po prostu porozkładaj małe kawałeczki na całym cieście. Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 stopni C

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 21.04.2015 00:02
bardzo lubię
matesko 20.04.2015 21:53
smaczne to ciasto
Mama niejadka 20.04.2015 21:39
Super placek
misia53 20.04.2015 20:41
bardzo smacznie wygląda
Stenka 20.04.2015 20:10
dobre połączenie
anula-d 20.04.2015 19:57
ciekawy przepis
pajbek 20.04.2015 19:47
Super :-)
Bernadeta1 20.04.2015 18:58
z makiem nie piekłam ale podoba mi się pomysł
mirosława4 20.04.2015 18:49
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat