Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z jeżynami.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka tortowa 2 szklanki
cukier pół szklanki
masło lub margaryna 15 dag
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki

Piana

białko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
kisiel truskawkowy 1 sztuka

Dodatkowo

jeżyny 2 garście
cukier puder 2-3 łyżki
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z jeżynami.

1. Ciasto:z mąki ,cukrów,masła lub margaryny,żółtek ,śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części ,do jednej części dodać kakao, zagnieść.Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2.Ciasto jasne rozwałkować na posypanej mąka stolnicy i wyłożyć do tortownicy ,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą,o średnicy 23 cm.Z białek ubić pianę,dodać cukier i kisiel truskawkowy,chwile ubić.Na jasne ciasto ułożyć jeżyny,następnie pianę, a na koniec ciemne ciasto,które skubiemy,można też ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3.Piec około 45 minut w temperaturze 170 .Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.03.2017 22:09
Zapewniam, że jest pyszne.
gusia1000 28.01.2015 02:45
Na pewno jest dobre.
Babeczka35 26.01.2015 09:06
Dziękuję:)
Pietruszka 26.01.2015 08:32
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak