Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z jabłkami i orzechami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
margaryna 250 g
żółtko jajek 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 18 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
kakao 2 łyżeczki

beza

białko 6 szt
sól 1 szczypta
cukier puder 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 2 łyżki

Dodatkowo

jabłka 1-1,2 kg
sok z cytryny 1/3 szt cytryny
cynamon Prymat 2 łyżki
konfitura z czarnej porzeczki 2-3 łyżki
orzechy włoskie 1-2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z jabłkami i orzechami

Kroki postępowania

1
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę.

Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Krok 1 - Pleśniak z jabłkami i orzechami foto
2
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. odstawiamy.
Krok 2 - Pleśniak z jabłkami i orzechami foto
3
Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze z 7-8 minut.
Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 3 - Pleśniak z jabłkami i orzechami foto
4
Na wierzch wykładamy dociśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami.
Krok 4 - Pleśniak z jabłkami i orzechami foto
5
Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta.
Krok 5 - Pleśniak z jabłkami i orzechami foto
6
Beza: białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy proszek budyniowy. Beze wykładamy an ciemne ciasta, na wierzch ścieramy zmrożone jasne ciasto.
Krok 6 - Pleśniak z jabłkami i orzechami foto
7
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 185-190 stopni piekarnik a na około 45 minut.
Krok 7 - Pleśniak z jabłkami i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.11.2016 14:19
moje ulubione ciasto
Klausia 04.11.2016 21:14
jedno z moich ulubionych :)
Konczi 26.10.2016 11:03
Oj czyli nie miałam co liczyć na bezę jak na serniczku? Byłam nią rozczarowana .... mam nadzieję, że następnym razem będzie chociaż troszeczkę wyższa ;))
Konczi 26.10.2016 11:00
:) podam...... zapraszam :))))
ben-ka 25.10.2016 11:32
No widzisz i masz Pleśniaka :) w nim białka nie będą tak jak w serniku z bezą więc nie martw się.....
Malinka 25.10.2016 11:15
Jak podasz do tego pysznego ciacha aromatyczna kawkę to jestem u Ciebie w 5 min. ;)
gosia56 25.10.2016 10:57
Bardzo dziękuję za zaproszenie może kiedyś wpadnę na to pyszne CIASTO;)
Janina 24.10.2016 16:49
To moje ulubione ciasto;))
Konczi 24.10.2016 11:13
Jak zawsze zapraszam :)
Czyki 24.10.2016 11:10
Rewelacja , już wiem gdzie wpadnę na kawkę i to znakomite ciacho:):)
Mniam 24.10.2016 10:41
Ale bym zjadła... pyszne musiało być.
RenataZ-et 24.10.2016 09:46
wygląda bardzo apetycznie :)
Konczi 24.10.2016 09:45
Dziękuję bardzo :) Ciesze się że wygląda apetycznie i kusi do skosztowania
Konczi 24.10.2016 09:44
Gosia zapraszam, upiekę jeszcze jednego ... to pierwszy taki wypiek ale nie ostatni, będę walczyć o efektowną beze :)
Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2016 09:41
Pysznie wygląda :)
Krystyna32 24.10.2016 09:20
apetyczne ciasto
gosia56 24.10.2016 08:58
z jabłkami jeszcze nie robiłam ani nie jadłam;)
Edith85 24.10.2016 08:55
Uwielbiam :-)
Kasnaj 24.10.2016 08:44
Fajnie wygląda takie jesienne ciasto i z orzechami super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak