PLEŚNIAK

PLEŚNIAK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • jajko

    4
  • margaryna ok

    1 kostka
  • cukier

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia łyżka

    2
  • cukier waniiowy

    1 opakowanie
  • dżem owocowy

    wg uznania
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania PLEŚNIAK

Oddzielić żółtka od białek, białka będą nam potrzebne do ubicia piany pod ko9niec.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę posiekaną i resztę składników. Zagnieść. Podzielić ciasto na 3 części.
Jedną dać na blachę a na nią dżem, następnie część drugą zagnieść z kakaem i potzrzeć na grubej tarce. Potem wlać pianę ubita z białek i 1 szklanką cukru.
Na koniec ostatnią trzecią część zetrzeć na grubej tarce.
Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku ok. 180 st.
Na koniec posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

iwona332 22.05.2011 09:28
super
Barbara55 19.05.2011 17:00
lubię to ciasto
kielcok1 01.05.2011 18:27
nazwa nie zachęca ale w smaku ciasto wyborne
eli82 20.10.2010 19:46
bardzo lubię pleśniaka
pauluna
pauluna 30.08.2010 16:00
pysznie wyglada
RenataZ-et 26.08.2010 11:28
Jadłam to ciasto, ale nie wiedziałam że tak sie nazywa :)
plocia 25.08.2010 09:49
kiedyś bardzo często je robiłam i chyba czas przypomnieć sobie jego smak :)
ana00 25.08.2010 08:54
uwielbiam pleśniaka :) pyyycha
Krzysztof42 04.07.2010 15:13
mimo nazwyjest naprawdę dobry
#DELETED#piotrek71618835028 28.06.2010 10:36
MNIAM :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat