Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 3 łyż
margaryna 1 kostka
jajko 4 szt
cukier 1 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2 łyż
sól
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, margaryną, szczyptą soli, 1 szklanką cukru, cukrem waniliowym i śmietaną.
Krok 1 - Pleśniak foto
2
Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części.
Krok 2 - Pleśniak foto
3
Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto owijamy w folie i wkładamy do zamrażalki na minimum 1 godzinę.
Krok 3 - Pleśniak foto
4
Pierwszą część jasnego ciasta ścieramy na tarce i lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(ok 10 - 15 minut). Podpieczone ciasto smarujemy dżemem.
Krok 4 - Pleśniak foto
5
Na dżem ścieramy ciemne ciasto. Na ciasto wykładamy ubitą pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, 1/2 szklanki cukru i kisielu.
Krok 5 - Pleśniak foto
6
Na pianę z białek ścieramy na tarce pozostałe jasne ciasto.
Krok 6 - Pleśniak foto
7
Cisto pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Krok 7 - Pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 28.09.2013 17:47
też robię to ciasto, najbardziej smakuje nam jak dodam do ciasta czarnej porzeczki :)
adelajda 13.06.2013 06:48
dobre musi być
romanrafal
romanrafal 23.05.2013 17:22
bardzo dobry,bardzo lubie
pestka 19.04.2013 11:48
wygląda na bardzo smakowite ciasto
Bernadeta1 14.04.2013 01:04
w sezonie owocow często robię
IZABELA29 19.02.2013 10:11
przepis "wiekowy"stary jak świat ale zawsze smaczne ciacho wychodzi
gabi162825 10.02.2013 19:32
pyszny deser
Pietruszka 05.12.2012 12:36
bardzo lubię to ciasto
pajbek 22.11.2012 12:38
Smaczne ciasto i ładnie wygląda.
bietka 22.11.2012 12:13
ja również uwielbiam to ciasto, pychota :)
uqash24 22.11.2012 11:33
wygląda smakowicie, chętnie bym skosztował. pycha
Beatris 22.11.2012 11:04
To jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Wieki go nie robiłam. Czas nadrobić.
AURELKA 22.11.2012 10:40
uwielbiam go

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak