Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLEŚNIAK

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
margaryna 25 dag
cukier waniliowy
cukier puder 1 szkl
kakao 2 łyżki
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
budyń waniliowy 2 łyżki
dżem z czarnej porzeczki 2 słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: PLEŚNIAK

Wymieszać mąkę z proszkiem dodać margarynę-posiekać dodać żółtka i cukier waniliowy zagnieść.Podzielić na 3 części.Jedną większą i dwie mniejsze.Do jednej mniejszej wgnieść kakao.Obie mniejsze zawinąć w folie oddzielnie i zamrożić.Formę wyłożyć papierem do pieczenia wylepić większą porcją ciasta na to wyłożyć dzemy.Na dzem zetrzeć na tarce ciemne ciasto.Białka ubić z cukrem i budyniem na sztywną pianę wyłożyć na ciemne ciasto.Zetrzeć ostatnią porcję ciasta.Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak