Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 3 dag
cukier 2 płaskie łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 szklanki
mleko ciepłe 1 niepełna szklanka
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżeczka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.

1. Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy sól,młody jęczmień,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki,następnie pleciemy jak warkocze. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 26.01.2016 18:08
Dziękuję:)
Janina 26.01.2016 16:00
Pyszne domowe bułeczki;))
gusia1000 26.01.2016 14:05
ładne i na pewno pyszne.
Małgorzata92 26.01.2016 12:11
Ciekawy dodatek jęczmienia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak